maandag 25 juli 2005

Weekend
Weer een weekend voorbijgevlogen..In één weekend Brussel, Gent en Antwerpen gezien en eigenlijk nog een paar landen erbij door de multiculturele wijken en hoeken die je kon ontdekken. Daar nog een ferme brok architectuur erbovenop en een pracht van een voorstelling van Royal de Luxe en we kunnen er weer tegen - de vier bleinen en de uitputting moet je erbij nemen.


omgeving porte de Hal
Eigenlijk is die Porte de Hal heel indrukwekkend, nogal wat anders dan onze kleine Smeden- en Ezelpoort en die moet ik toch eens op een andere keer van dichterbij bekijken. Nu moest ik ter in de rue Mont Blanc zijn in Sint-Gillis en onderweg kwam ik een paar prachtige straten tegen, vol contrasten. Er stonden daar nog verschillende mooie Art-Nouveau huizen, Horta is niet ver weg, de Vanderschrickstraat wordt zo helemaal gerenoveerd met zijn rij huizen van Blérot en het contrast met de overkant van de straat kan niet groter zijn.


huizen Blerot 1900


aan de overkant van de straat : contrast met de huizen van Blerot..


Studentenstraat, Atheneumstraat, Onderwijsstraat - allemaal op een hoopje in Brussel

Ook de schoolomgeving is er interessant : aan de ene kant zo'n imposante gebouwen in baksteen (doet wat denken aan onze normaalschool) en de overkant van de straat de nieuwbouw, alles staat er zowat door elkaar, soms heel mooi, soms helemaal in verval met de bijhorende reuk - en op elk pleintje spelende kinderen, waar je bij ons nu "speelstraten" voor moet inrichten..de oudere kant:Athenee Royal Victor Horta

de andere kant van de straat met de nieuwbouw


Gent
Van Brussel ging het dan naar Gent, om het café Absynth Klimt nog eens te zoeken en in de omgeving van de Wolstraat waren er ook nog heel mooie huizen bewaard van iets latere datum (1900 in Brussel, 1908 in Gent). Ze lagen er heel rustig bij, heel wat anders dan het feestgedruis een paar straten verder. In Gent rook het ook anders, naar veel verschaald bier en urine, ondanks de vele "pissijnen" en aanmaningen op de lichtkranten. Enkele verwaaide en ongeschoren feestvierders ook, liggend in een hoekje. De buien van de dag daarop zullen toch wel alles opgefrist hebben..


al zakelijker stijl in Gent - omgeving Wolstraat

Geen opmerkingen: